FILM : Fincher, LaBeouf, Cuthbert and Fugit

Banyak filem yang ditonton, tapi tak banyak masa (atau idea) untuk menulis. Ini sebahagian dari filem yang aku tonton dalam beberapa minggu yang lepas :


Zodiac - I Heart David Fincher.

Synopsis : Based on the actual case files of one of the most intriguing unsolved crimes in the nation's history, Zodiac is a thriller from David Fincher, director of 'Seven' and 'Fight Club'. As a serial killer terrifies the San Francisco Bay Area and taunts police with his ciphers and letters, investigators in four jurisdictions search for the murderer. The case will become an obsession for four men as their lives and careers are built and destroyed by the endless trail of clues.

Pernah tengok filem yang membuatkan kau susah nak tidur disebabkan kau banyak berfikir tentang kejadian dalam filem tersebut walaupun filem tu tak ada kena mengena dengan hidup atau mati kau? Zodiac adalah filem seperti itu. Edge of your seat thriller. This movie grabs you by your throat and doesn't let go for 2 hours and 40 minutes. Tak ramai pengarah yang boleh buat kau beri perhatian begitu, tetapi Fincher adalah sala seorang darinya. Aku jamin, kalau kau adalah peminat siri CSI (mcm aku) dan filem All The President's Men (mcm aku juga), kau pasti akan gemar Zodiac.

Yang paling aku suka selain dari cerita dan gaya penceritaan cara penyiasatan filem ini, ialah barisan pelakonnya. Aku harap Jake Gyllenhaal, Mark Ruffalo atau terutama sekali Robert Downey Jr. akan dapat pencalonan Oscar untuk lakonan mereka dalam filem ini. Mantap, hebat dan yang penting; disebabkan karakter mereka adalah karekter yang betul-betul wujud (cerita ini cerita benar), lakonan mereka boleh dipercayai oleh penonton. Aku paling suka watak Dave Toschi lakonan Ruffalo yang merupakan super cool, bad-ass muthafreakin' cop. Tak hairanlah kalau Steve McQueen mengambil Toschi sebagai sumber inspirasi bagi wataknya dalam filem 'Bullit' dan Clint Eastwood pula memodelkan Dirty Harry Calahan juga dari Toschi.

''I am waiting for a good movie about me,"
the elusive serial killer known as the Zodiac wrote in his last known letter to the San Francisco Chronicle in 1978. I'm pretty sure Mr Zodiac would give two enthusiastic thumbs up for this one. Tonton filem ini.


Disturbia - DisturbShia

Synopsis - Two teens begin to suspect that one of their neighbors is a serial killer. Are their suspicions merely the product of cabin fever and vivid imagination? Or have they unwittingly stumbled across a crime that could cost them their lives?

Filem thriller untuk remaja. As far as that goes, filem ini boleh dikatakan berjaya untuk menarik perhatian aku. Mostly mungkin kerana lakonan Shia LaBeouf yang membuatkan aku semakin percaya yang dia akan jadi seorang aktor yang hebat beberapa tahun lagi. Aku rasa kalau bukan Shia yang berlakon, mungkin filem ini akan jadi teen thriller yang agak average. Aku agak Shia akan secara rasminya, meletup apabila filem Indiana Jones keempat ditayangkan kelak (Shia berlakon sebagai anak Indy). Oh ya, filem ini juga ada David Morse. Macam biasa, David Morse memang hebat.

Banyak perbandingan antara filem ini dengan masterpiece Hitchcock 'Rear Window' disebabkan topik voyeurism atau mengintai. Tapi dalam filem ini ceritanya diolah menjadi lebih moden, dengan penggunaan alatan canggih seperti teropong infrared dan kamera video. Secara tak langsung alatan2 ini lebih menguatkan cerita, menjadikan sesetengah babak menjadi lebih intense dan menarik.

Filem yang OK dan agak menghiburkan. Dalam kategori teen thriller, ia boleh dikatakan baik. Cuma satu perkara yang aku kurang selesa - ibu kepada watak Shia LaBeouf lakonan Carrie-Anne Moss. Tersangat pelik melihat Trinity berlakon sebagai seorang ibu yang lemah, menjerit meminta pertolongan dan menunggu untuk diselamatkan. Aku asyik menantikan dia untuk mengeluarkan pistol dari poket bathrobe-nya dan mengacukan pistol itu ke kepala si jahat dan berkata "Dodge This!". *Bang!*


Captivity - Elisha Torture Story
Synopsis - Top cover girl and fashion model, Jennifer Tree has it all - beauty, fame, money and power. She is loved and adored and sought after. But someone out there wants her in the worst way. Out alone at a charity event in Soho, Jennifer is drugged and taken. Held captive in a cell, Jennifer is subjected to a series of terrifying, life-threatening tortures that could only be conceived by a twisted, sadistic mind.

OK, aku mengaku. Aku hanya tonton filem ini untuk Elisha Cuthbert dan disebabkan poster filem ini yang sangat kreatif dalam menggunakan.. err, aset penting Elisha. Semasa menonton filem ini tumpuan aku hanya pada lakonan Elisha sehinggakan apabila filem ini tamat, baru aku sedar yang filem ini sebenarnya tak menarik langsung! Yang peliknya, pengarah filem ini adalah Roland Joffe yang pernah mengarah filem hebat, The Killing Fields. Mungkin Joffe harus jauh dari mengarah filem genre seperti ini.

Filem ini cuba untuk menjadi seram dan gross-out seperti Hostel dan filem-filem Saw, tapi tidak menjadi. Hostel ada satiranya. Saw ada machination seksaan yang sangat bijak. Filem ini ada banyak babak seksaan.. tapi dilakukan terlalu over the top hingga sampai satu tahap, kau akan berkata, "This is farked up, dude!". Terus terang, filem ini seperti sebuah filem torture-porn tanpa adegan seks. Well, err.. aku agak sahaja. Aku *ehem* tak pernah tonton filem-filem pelik macam tu. *ehem*

Tonton untuk melihat Elisha Cuthbert diseksa. Itu sahaja.


Bickford Schmeckler's Cool Ideas - Cool Idea, Not So Cool Movie

Synopsis - Reclusive college freshman Bickford Schmeckler is a virtual fountain of cool ideas, and he records every single one of them in his prized, steel-bound notebook. When the notebook is stolen by hedonistic sorority girl Sarah (Olivia Wilde) during a toga party and subsequently comes into the possession of schizophrenic campus eccentric Spaceman (Matthew Lillard), the desperate Bickford embarks on a frantic quest to recover his most prized possession and prevent his life's work from being credited to someone else.

Filem ini menjawab satu persoalan - ke mana hilangnya Patrick Fugit selepas lakonan hebatnya di dalam Almost Famous. Seriously, Patrick Fugit adalah seorang pelakon yang baik. Tetapi sayang sekali bakatnya hanya dapat ditonjolkan dalam filem remaja biasa seperti ini. Aku letakkan Patrick Fugit dan Jason Schwartzmann dalam kategori pelakon remaja berbakat yang mendapat sumpahan Hollywood disebabkan oleh kehebatan lakonan pertama mereka sebagai watak utama (Almost Famous dan Rushmore).

Berbalik kepada filem ini - well, tidaklah seburuk mana jalan ceritanya. Filem ini bermula dengan baik. Bickford adalah seorang geek yang mempunyai banyak idea yang cool yang digelarnya sebagai 'Unified Theory of Everything'. Dia tulis semua ideanya ke dalam sebuah buku. Buku itu kemudiannya dicuri oleh Sara. Bickford panik dan mulakan misi untuk mendapatkan semula buku berharganya itu.

Sounds good right? Life's work stolen; protagonist must reclaim it and thus began his journey. Tapi sayangnya filem ini cuba untuk menjadi pandai dan pergi lebih jauh dari premis itu. Pada Third Act filem ini, kita hanya dapat lihat watak Bickford mempersoalkan teorinya dan kehidupan secara am, serta hubungannya dengan love interest. Kesannya, momentum baik yang dimulakan pada awal filem hilang dan membuatkan aku bosan dan menunggu filem ini untuk tamat. Sayang sekali kerana filem ini mempunyai premis dan barisan pelakon yang OK.

Boleh ditonton, tapi aku pasti kau akan lupa tentang filem ini 30 minit selepas menontonnya.


WEB : Cool Photoshopped Celeb Pics

OK.. I'm having quite a shitty day in the office, with work and some unnecessary nagging from a superior officer who wasn't even my boss. Wasn't really in a peachy mood. So I fired up the internet browser and look for some things to cheer me up (..tried porn but it kinda makes me feel worse).

I came across this site called planethiltron.com. They got some very interesting pictures there. I laughed so hard I almost crack my jaw. Needless to say, I feel a little bit better. Those guys at planethiltron obviously got some mad photoshop skillz baby. Check out their celebrity pictures above. The last one is my favourite.. yes, that's Tom Cruise.

planethiltron
Left to right (first row) : Victoria Beckham, Mariah Carey, J.Lo and Marc, John Travolta, Jennifer Aniston
Left to right (second row) : Johnny Depp (!), The Beckhams, TomKat, Pamela Anderson (!!) and Tom Cruise

click the picture above to view the larger image or visit planethiltron.com for more cool pictures.

WEB : The Best Clip Ever On YouTube - Rock Greatest Moment



Date : 11/09/91
Place :Tower Records: Rockville, MD
Attendance : 50
Setlist : Wash, Black, Alive, Suggestion, Porch (Acoustic)
Notes : Small, in-store promo for their first album, Ten, with Pearl Jam in a festive, friendly mood.


Eddie Vedder smiling, cracking jokes, signing autograph AND rocking out? That's very rare.

Goosebumps. Close to tears.
I get very nostalgic watching the clip above. It makes me feel like a teenage boy again. To capture a moment of rock history when a great band is about to hit it's peak is a one of a kind moment. Watching the clip, you can see that the band poised for stardom: talented, confident, good-looking, and most of all, they rocked the crowd.

In the clip, you could hear the power of Eddie's voice; at one point he didn't even need the mic to sing. You could also see the playful side of the band as they were laughing and joking around while they were rockin' the crowd. At one point, you could also hear Pearl Jam playing the riff of Nirvana's 'Smell Like Teen Spirit'. This clip is classic, man.. Prove that Pearl Jam is definitely the best band in the world. Now I know why I still regularly listen to 90's music. It's the best! How I wish I could go back in time..

Now, if you're a Pearl Jam fan, do me a favour; press play, pause the clip, wait until the clip finish downloading, press play again... and enjoy.

WEB : Random Pictures of Girls I Fancy - Katharine McPhee



It's been long since we're blessed with the presence of this girl, here in this blog. Here she is looking mighty fine with some cool henna art on her left foot.

*stare at pic*
*wipes drool*

FILM : Transformers - More Than Meets The Eye.. And That's It.


Waktu sekarang - Pukul 1:54 pagi.. di pejabat. Yup, aku sedang bekerja. Sementara aku menunggu data diimport masuk ke dalam...err.. I'll save you the boring story, ok. The point is aku nak selitkan entry tentang Transformers yang baru aku tonton.

Tempatnya... IMAX Theatre di Berjaya Times Square pukul 9.00 malam tadi. The hall was packed. Penangan Transformers nampaknya belum lagi habis. People are willing to forked out a few extra ringgit to watch TF. Dan sememangnya berbaloi jika menonton filem aksi yang non-stop seperti TF di IMAX. Kesan bunyinya begitu hebat. You could literally hear bullets zipping from left to right. And the screen? Damn.. Aku tak pernah tengok kepala Optimus Prime begitu besar seumur hidup aku. Mungkin juga sebab seat aku agak terhadapan (..tapi bolehlah).

So, how's the movie? Best ke tak? First things first.. Ini filem Michael Bay. Maksudnya, tinggalkan logika di pintu masuk wayang kerana filem Michael Bay memang tak masuk akal. Orang akan cakap "...ini cerita robot perang, memang la tak masuk akal!". Tapi maksud aku, Michael Bay mempunyai sedikit perangai untuk go over the top dengan aksi dalam filemnya sebab, that's what he is. An over the top action director.

Tapi aku memang kagum dengan CGI filem ini. Ia membuatkan aku teringat pertama kali aku tengok Jurassic Park di wayang. Aku terpikir, "Macam mana Spielberg dan teamnya boleh buat dinosaur tu nampak hidup? Dasyhat!". Aku ada sedikit perasaan seperti itu, bila lihat robot-robot dari angkasa dalam TF bertarung dan transform. Mmg nampak hebat di layar besar IMAX. Tapi aku kurang pasti 10 tahun lagi aku akan terus merasa kagum.. seperti melihat Jurassic Park di Astro minggu lepas, aku baru sedar yang dinosaur di dalam filem itu nampak sedikit kaku dan palsu pada sesetengah babak. Mungkin betul kata Vovin, kesan khas TF nampak hebat mungkin kerana tiada lagi filem blockbuster robot gergasi sebelum ini, seperti juga Jurassic Park dan dinosaurnya dulu.

Aku rasa semua penggemar TF seperti aku dah tahu yang robot-robot kesayangan kita dah berubah bentuk. Yang paling ketara sekali ialah Bumblebee yang dah bertukar menjadi kereta America. Ya, ya.. aku tahu produser filem ni ada sedikit masalah dengan syarikat Volkswagen tapi.. bila kau ubah sesuatu yang penting, benda tu akan ganggu penghayatan kau menonton filem ini. Ok, mungkin perubahan ni disesuaikan dengan zaman sekarang. Takkan la nak buat filem baru tapi robot-robot bentuk tahun 80an? Aku boleh terima alasan itu walaupun susah pada mulanya.

Tapi ada satu benda yang kurang. Filem TF ni terlalu sarat dengan aksi hinggakan mereka terlupa tentang karekter dan jiwa robot-robot filem ni. Ya... jiwa! Sebagai penggemar siri kartun TF, aku dah kenal dengan karekter Autobots dan Decepticons. Bagi aku kehebatan kartun Transformers bukan hanya pada aksinya, tapi juga terletak pada keunikan watak robot-robotnya. Ok, sebagai contoh; aku sudah biasa dengan Ironhide yang bercakap seperti seorang koboi gila. Tapi dalam filem ni, loghatnya sudah bertukar menjadi seperti... err, robot gila! Begitu juga dengan Jazz yang bertukar slang dari seorang rocker kepada rapper. Dan mana catfight Starscream dan Megatron yang selalu ada dalam siri kartun? Macam aku cakap tadi.. perubahan ini mungkin disesuaikan dengan zaman. Tapi aku nak tengok karekter robot-robot ini macam aku tengok di dalam kartun. Bukannya aksi semata-mata. Nostalgic? Mungkin..

Satu lagi rungutan.. klimaks filem ni membuatkan kau sedikit pening kerana trademark Michael Bay, suntingannya terlalu pantas dan kameranya bergerak dengan aksi. Walaupun nampak hebat dan gah tetapi susah untuk penonton meneka siapa lawan siapa. Dan terlalu banyak shot trademark Michael Bay iaitu kamera yang pan pada satu karekter dan berpusing 360 darjah. Sekali cukup la Michael. Pening dude! Mungkin juga, sekali lagi, kerana kedudukan seat aku yang terhadapan membuatkan aku pening.

Lakonan Shia LaBeouf aku suka. Dia ada comic timing yang sangat bagus. Dia juga ada tabiat suka twitching dialognya macam Vince Vaughn. Secara tak langsung, walaupun sebagai hero (antihero?) dalam filem ini, dia juga adalah comic relief. Megan Fox walaupun mmg foxy tapi memang diwujudkan semata-mata sebagai eye-candy dalam filem ini. Ingat Liv Tyler dalam Armageddon? Dan aku rasa tak perlu ada watak Anthony Anderson sebagai hacker hebat tu. Dan terlalu banyak comic actors membuatkan filem ni kadang-kadang nampak seperti filem komedi.

Oh ya.. Kenapa John Turturro setuju untuk berlakon filem ni? The worst role of his life. Dan kenapa lagu tema Transformers tidak diselitkan langsung dalam filem ni? Lagu tema tu legendary.. better dari lagu LP tu. *lari sebelum Sha dan Zack datang*

Kesimpulannya - harus tonton untuk aksi sinema yang belum pernah kau tonton sebelum ini. Ini filem aksi Michael Bay la kawan! Tonton hanya untuk aksi, bukan cerita. It's mindless pure movie fun. Tapi kalau kau sedikit nostalgik seperti aku, mungkin sedikit kecewa.



MUSIC : Pre ZeitGeist Review


The Smashing Pumpkins are back! Well.. kinda'. SP long awaited new album 'ZeitGeist' has finally leaked on the Internet. I am listening to it right now, so I'll tell u what I think later after a couple of spins. The album will be officially released on July 10th 2007. Miss Sha Shinizzle wrote on her blog that there will be 5(!) different versions of the album. But I found out that there will actually be 9(!!) different versions (go here to find out). The move outraged some fans, but as we all know, we can find it on the Internet sooner or later.

Check out the cover for LP first single 'Tarantula' : -

Yes.. that is Parasite.. err.. Paris Hilton holding a BlackBerry in front of a blurred image of a mushroom cloud. What is Billy Corgan trying to say? I have no idea. Personally I think, SP is trying to tell us not to take them too seriously. Just enjoy the music and forget about the image, glamour, fame and whatever. Listen to the album and have fun.

Don't agree with me? Check out the video for 'Tarantula' (which BTW, was titled in honor of the German rock band Scorpions. Once again, fun.) A reminder.. If you have 3d glasses, go get them now.

Weird, trippy fun.









Jurnal : I'm Still Here.. Barely


mandy-blog2

Aww, sorry Mandy..
I'm stuck at the office.
Tons of work. No time.Headaches.
It's been hell..
Nice of you to remember me though..

But I'll be back baby.. ;-)