JURNAL : Trusting Your Gut-Feelings

In case you were wondering, I just came back from a week-long holiday in my beloved Aloq Staq. Dah lama aku tak cuti panjang di kampung.. sekali-sekala rehat panjang sket. Kalau nak diikutkan pun aku balik kampung 3 kali aja setahun. The truth is, I just missed my mother a lot.. Ayah dah takde, so she's all I got.

Sebelum balik hari tu, aku ada this strange feeling yang mmg aku tersangat, sangat perlu balik cuti panjang di kampung. Sbb kalau nak diikutkan, initial plan aku mmg nak balik KL by Monday last week. But my gut feeling told me differently. Dan syukur kerana aku ikut gerak hati aku..

Pada tengah malam Khamis minggu lepas, mak aku dimasukkan ke ICU. FYI, dia ada masalah biasa orang-orang yang berumur macam dia; darah tinggi, jantung dan kencing manis - the complete set. On that night, dia mengadu kat aku yg dia pening kepala dan sakit dada. Di rumah aku di kampung, hanya ada mak aku dan pembantu rumah. So that is why I'm so thankful that I was there that night. Kalau takde orang untuk drive mak aku ke hospital, I don't know what will happen.. And I don't even want to think about it.

Mak aku dah di discharge dari ward on Sunday. Nothing major, just a minor scare. She's fine now.. Alhamdulillah. But she do needs some rest. And in case you were wondering, aku tak pergi tengok konsert Muse walaupun aku boleh pergi dan sebelum ni mmg aku nak sangat pergi. The weird thing is this - that same gut feeling, told me even before I went back to Alor Star, that I should not and will not attend the concert. Even before that, there's always this strong feeling of hesitation and reluctancy inside of me. Once again, I was glad I made the right decision.

Coincidence? The point is - God works in mysterious ways. Pay more attention to your 'gut-feeling'. The funny feeling in the pit of your stomach or the feeling of the hairs on the back of your neck standing on end are ways of your body telling you that something is very wrong. Just as a yawn is a signal that you're tired, and a sneeze the sign of an impending cold; your 'gut-feeling' is a life indicator. Learn to embrace this God-given self instinct. Never ignore it.

11 comments:

  1. zan said...
     

    So skang ni mak ko dah ok kan?
    Alhamdulillah..Tapi biasa la..benda-benda ni. Kan ada pepatah melayu kata "Ikut hati, mati.." tapi rasernyer tak macam tak betul lak kan? Ape pun, ko dah buat benda yang betul..ok la tu.

  2. Nazim Masnawi said...
     

    Setuju.

    Sebab tak ikut gerak hatilah (yg cakap "jangan, jangan!") aku pergi jugak ke konsert Muse only to realise after a few songs yang aku sebenarnya bukan peminat Muse... AT ALL. Feck, lagu Our Time Is Running Out pun aku tak hafal, dowh!

    Sib baik tiket free.

  3. Edd Vedder said...
     

    zan..
    Alhamdulillah, mak aku dah OK..Thanks.

    nazim..
    You're definitely not a Muse fan.. Tajuk lagu tu Time Is Running Out, takde "Our".. hehe. So I guess aku takleh la tanya ko konsert tu best ke tak ek?

  4. Nazim Masnawi said...
     

    "Tajuk lagu tu Time Is Running Out, takde 'Our'..."

    EXACTLY!

    The concert was really good jugak (showmanship diorang was great), only spoiled by terrible sound system & audiens yang dengan bahlulnya nyanyi sekali SETIAP lagu dari mula sampai akhir walaupun Bellamy tak ajak. (Yang annoyingnya, bila nada dia cecah high pitch pun these goons cuba nak buat jugak, so kau boleh bayangkanlah hasilnya macam mana.)

    Konsert berlangsung around sejam 45 minit gitu, kejap, but I heard it's the longest so far for diorang punya tour kat Asia Tenggara ni. Kat Indon itu hari sejam suku je.

    P/S: Untuk membuktikan lagi betapa bukan peminat Musenya aku, masa lagu Starlights didendangkan, aku almost terburst, "Eh, nilah lagu yang keluar kat iklan tu, kan?

    Tu masa memula, ada satu part tu masa pertengahan, hati aku berbisik, "Lagu ni macam stail Coldplay pun ada jugak, kan?" Bwahaha! FYI, hingga kini, ada beberapa member aku yang ikut sekali masih berpaut erat sentimen baik-bagi-tiket-tu-kat-orang-lain di dada diorang.

  5. Lizzam said...
     

    Bluqube resurrected!

    http://lizzam.blogspot.com/

  6. Edd Vedder said...
     

    nazim..
    once again, it's 'Starlight' with no 's'.. hehe.

    "..audiens yang dengan bahlulnya nyanyi sekali SETIAP lagu dari mula sampai akhir"

    - aku perasan benda ni dh lama. Masa 2 kali aku tgk konsert Dewa dulu pun mcm tu. Aku rasa di Malaysia, untuk menunjukkan yg kita adalah seorang die-hard fan, kita kena tunjuk kita hafal semua lagu, baru org tahu. Fark!

    "..Konsert berlangsung around sejam 45 minit"

    - lama tu dude. Kalau konsert best mmg rasa kejap aja masanya.

    "Lagu ni macam stail Coldplay pun ada jugak, kan?"

    - hahaha. That's funny. Wadafark dude!? Mmg patut tiket tu dibagi kepada org lain la..

  7. Nazim Masnawi said...
     

    "Once again, it's 'Starlight' with no 's'..."

    Once again, EXACTLY!

  8. Zack said...
     

    Sorry to hear that Edd, aku tatau.
    Harap2 mak kau ok. Kita2 sesama doakan.

    PS: Kau dapat tak email aku pasal t-shirt tu?

    PS: Aku lepak kat MySpace sekarang. Dgn Nazim Masnawi, hehe...

  9. Edd Vedder said...
     

    zack..
    thanks. Mak aku dah OK.

    Ko email ke mana? Anything ko emel ke gmail la.. webmail aku cam sial sket.

    lepak Myspace? with Nazim? OMG, you guys are so, like, 2 decades ago..

  10. maddox said...
     

    I couldn't agree more edd!

  11. Nadia said...
     

    betui. tambah2 plak when it comes to those close to us.

Post a Comment